علی اکبر حیدری کاندیدای شورای شهرکرج ۱۴۰۰
هويت هر جامعه اي زائيده فرهنگ آن جامعه است. فرهنگ خود متشکل از ارزشها، باورها، هنجارها و نگرشهاي حاکم بر رفتار افراد است.
از بين اين عناصر، مي توان گفت ارزشها بيشترين نقش را در رفتار فرد ايفا مي نمايند.
ارزشها در بُعد رواني و فردي مهمترين منبع براي جهت گيري درک و شناخت از خود و در بُعد اجتماعي، مجموع هاي از عقايد و نگرشها هستند که فرد طي فرايند جامعه پذيري آنها را مي آموزد و خود را با قواعد و هنجارهاي جامعه هماهنگ ميسازد.
ارزش ها به جهت ذهني، رفتار افراد و داوريهاي آنان را نسبت به تمامي امور متأثر مي سازند. مطالعه ارزش در جامعه شناسي شهری از اهميت بسزايي برخوردار است،

زيرا يکي از موارد و موضوعات مورد مطالعه در علم جامعه شناسي مطالعه رفتار انسانهاست و کنشها و رفتارهاي افراد، آگاهانه يا ناخودآگاه بر اساس ارزشهاي دروني آنان صورت ميگيرد.
سخن گفتن از فرهنگ يک جامعه بدون ارزشها، سخني بي معني و مفهوم است.”ارزش معياري است که شخص اقامه مي کند و به آگاهي اجتماعي و درک وي از امور و عوامل تأثيرگذار اجتماعي اقتصادي مربوط است، که وي يا طبقه اجتماعي وابسته به آن را احاطه کرده و با جامعه يا شرايط تاريخي اقتصادي و اجتماعي اش که در آن زندگي مي کند در ارتباط است.
بدين ترتيب اگر هويت را مجموعه اي از احساس تمايز و تعلق بدانيم، هويت شهری را مي توان علقة فرد به نمادها، فرهنگ، سنت، آداب و رسوم، ارزشهاي ديني، تاريخ، قهرمانان و سرزمين آن شهر و کشور دانست.
شهر کرج داراي ويژگيهاي متمايزي ميباشد که آن را از خيلي از شهرها متمايز مي کند، يکي از اين وجه مميزها با توجه به تنوعات قومی و فرهنگی می تواند صنايع دستي و توليدات زنان کرجی باشد، که آميزه اي از هويت اسلامي و ايراني است، از اين رو لازم است به حفظ و گسترش آنان در بين اقشار مختلف پرداخت، لذا در کنار حفظ اين بخش، زمينه گذران اوقات فراغت و کارآفريني را نيز فراهم نمود.
در این راستا باید خاطرنشان ساخت صنایع دستی نقشی استراتژیک در صیانت از هویت فرهنگی ایفا می کنند. محصولات فرهنگی با خصلتهای بومی و سنتی هویت فرهنگی را تقویت می کنند و قوه خلاقیت و آگاهی مردم را نسبت به میراث فرهنگی افزایش می دهند.
صنایع دستی، اهمیت ویژهای نیز در نظام اقتصادی دارد. البته رونق هنر مذکور در چگونگی بازاریابی آن است و باید روشهای سنتی معرفی صنایع دستی را فراموش کرد و از شیوههای امروزی در بازاریابی استفاده کرد.
جهانگردان برای شناخت تاریخ و فرهنگ هر کشور و منطقه به شناخت صنایع دستی آن منطقه میپردازند، البته بیشتر سعی میکنند هنرهای سنتی یک کشور را بررسی کنند و از این طریق به تمدن گذشته مردم کشورهای مختلف پی ببرند و تاریخ باستانی آنها را مطالعه کنند،
همچنین از این طریق می توانند از علایق و گرایشهای مردم سرزمینهای مختلف نیز آگاه شوند و از این موضوع در تجارب خود بهره ببرند.
با این توصیف اجرای برنامه هایی نظیر ابتکارات اجتماع – محور براي ارتقاي صنايع دستي و توليدات زنان در مدیریت شهری میتواند علاوه بر اشتغالزایی و کارآفرینی در دراز مدت بطور جدی آسیبهای اجتماعی را کاهش داده و شرایط زندگی را برای شهروندان کرجی بخصوص زنان بهتر نماید و زندگی آنان را بهبود بخشد. متاسفانه مدیریت شهر در ادوار گذشته توجه چندانی به مسایلی از این قبیل نداشته است.
بايد خاطرنشان ساخت که زنان شهر کرج داراي شرايط خاصي هستند که از چند زاوايه قابل تآمل ميباشد: اول آنکه در کلانشهري چون کرج با قومیتهای مختلف زندگي ميکنند، دوم آنکه خانههاي مسکوني شهروندان کرجي بسيار کوچک ميباشند و بالاي 90 درصد از مردم در آپارتمان زندگي ميکنند، سوم آنکه هنوز هم بخش عمدهاي از زنان در کرج خانهدار ميباشند و از طرف ديگر داراي سرگرمي جدي نميباشند، چهارم آنکه نياز به شناخت کامل از هویتِ کرجی بودن در کنار هويت اسلامي – ايراني اقصي نقاط کشورمان را دارند.
از اينرو ضرورت نياز به معرفي اين بخش از هويت و ايجاد يک حرفه و کسب و کار جانبي مطابق با مقتضيات زندگي زنان شهر کرج، احساس ميشود.
بدين ترتيب با توجه به مجموعه عوامل فوق، ابتکارات اجتماع – محور جهت ارتقاي صنايع دستي و توليدات زنان به عنوان يک بخش از هويت اسلامي – ايراني در بين زنان شهر کرج و قصد دارد که با شناخت جامع از مجموعه اين عوامل برنامه هایی را در شورای شهر مطرح و اجرا نماید که آشنايي زنان با هنر و ارزشهاي فرهنگي اسلامي – ايراني (در حوزه مربوط به صنايع دستي) گسترش یافته و راهی برای ایجاد اشتغال، درآمدزایی، مهارت آفرینی و راهکاري موثر برای توسعه اين صنايع و نگرش زنان شهر کرج به هنر و ارزشهاي فرهنگي کشورمان (با ويژگيهاي اسلامي – ايراني) بیابد.