ماش که در قدیم به آن مچ می گفتند، دانه ریز و سبزرنگ وجزو حبوبات و از خانواده عدس و نخودفرنگی می باشد.ماش لطیف تر از عدس دانسته و نفخ آن را کمتر از باقلا است. این دانه گیاهی غنی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین B۱، ویتامین B۲، ویتامین B۳، ویتامین B۵، ویتامین B۶، فولات، منگنز، منیزیم، آهن، پتاسیم، مس، روی، سلنیوم، فیبر، پروتئین و اسید آمینه های ضروری مانند فنیل آلانین، لوسین، ایزولیزین، والین، لیزین و آرژنین است و به همین دلیل خواص فراوانی برای سلامتی دارد. مصلح ماش ادویههای مانند خردل، زنجبیل، سماق، دارچین، زیره، فلفل، تخم کافشه، میخک و روغن بادام شیرین است.
خواص ماش در طب سنتی
- تسکین حرارت صفرا و خون
- پوست کنده مفید برای رفع یبوست
- با پوست مفید برای درمان اسهال
- تقویت بینایی و اعصاب
- طبخ آن با آب مرغ یا گوشت مفید برای تسکین سرفه
- ضماد سرکه به همراه ماش پخته مفید برای درمان اگزما و بیماری های پوستی
- مفید برای افرادی دارای ضعف بدنی
- مصرف ماش مفید برای سرماخوردگی
- تقویت بینایی
- عملکرد مغز جنین
- بهبود سیستم گوارش زنان باردار
- افزایش حافظه کودک
- درمان آنفولانزا در کودکان
- کمک به گردش خون
- رفع سکسکه های مقاوم
- درمان ورم
- رفع آکنه های پوستی
- پیشگیری از سکته مغزی
- حمایت از بارداری سالم
- افزایش ترشح انسولین در بدن
- افزایش شیر مادران